Muafakat Dalam Pembahagian 13 Kerusi DUN – Musa Aman

Posted on

musa aman

KOTA KINABALU: Parti komponen Barisan Nasional (BN) Sabah akan berbincang secara muafakat pengagihan 13 kerusi tambahan selepas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mewartakannya, kata Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman.

Beliau berkata susulan sidang Dewan Undangan Negeri Sabah semalam meluluskan cadangan 13 kerusi tambahan itu, SPR yang akan menentukan kawasan berkenaan.

“Ini adalah atas budi bicara SPR di mana 13 kawasan (tambahan) itu nanti. Mereka (SPR) yang akan menentukannya.

“Kita (BN Sabah) akan berbincang secara muafakat antara parti komponen (berkaitan pengagihan kerusi),” kata Musa yang juga pengerusi BN negeri kepada pemberita selepas persidangan DUN Sabah, di sini.

Ketua menteri turut berpuas hati dengan perjalanan persidangan DUN sejak Isnin lepas, apabila lebih dua pertiga anggotanya, termasuk beberapa anggota pembangkang, bersetuju dengan cadangan untuk menambah 13 lagi kerusi dalam DUN Sabah.

“Sidang DUN pada kali ini amat bersejarah kerana kita telah meluluskan cadangan penambahan kerusi DUN Sabah daripada 60 sekarang kepada 73.

“Fokus kita adalah untuk memberikan perkhidmatan yang lebih berkesan dan menyeluruh kepada rakyat di seluruh pelusuk negeri,” katanya.

Musa juga berkata kerajaan negeri sentiasa bersikap terbuka dan menerima pandangan serta cadangan yang terbaik untuk rakyat di Sabah.

“Cadangan yang baik, termasuk daripada pembangkang, wajar disokong untuk dilaksanakan demi manfaat rakyat.

“Suka saya tegaskan bahawa kerajaan negeri sentiasa memperjuangkan, memelihara dan menjaga kepentingan hak rakyat dan negeri Sabah pada setiap masa,” katanya.

— BERNAMA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s