Strategi Baru Mahathir,! Buat Tuduhan Konspirasi Untuk Melagakan Sesama Sendiri

Posted on

21025856

Selepas gagal kaitkan wang RM2.6 billion dengan 1MDB, gagal dalam tuduhan kononnya RM42 billion duit 1MDB hilang, gagal dapatkan undi tidak percaya di Dewan Rakyat.

Gagal untuk buat Deklarasi Rakyat, gagal untuk bankrupkan MOF, gagal dalam kes DOJ, kini Mahathir buat strategi lain.

Cetus cerita karut untuk lagakan sesama sendiri.

Semalam, Mahathir membuat satu cerita karut yang besar lagi. Mendakwa kononnya satu daripada tiga Tan Sri dalam institusi kerajaan telah mengkhianati yang lain.

Mahathir akui cerita itu hanyalah khabar angin sahaja dan mendakwa dia bukan sebahagian daripada perkara ini. Boleh percaya kah dakwaan Mahathir ini?

Ini kerana, pada 10 Oktober 2015 dalam Malaysian Insider, Mahathir sendiri dakwa beliau tidak akan membuat sebarang polis terhadap Datuk Seri Najib kerana beliau tiada sebarang bukti.

Muhyiddin juga mengakui dalam mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO tahun yang lalu bahawa konspirasi itu ada.

Tetapi mendakwa dia bukanlah sebahagian daripadanya. Atau Muhyiddin sebahagian daripadanya?

Mahathir memuji Zeti dan Gani sebagai seorang yang jujur. Kalau begitu, bagaimana kertas pertuduhan palsu boleh terbocor sampai kepada Sarawak Report pada 30 Julai 2015?

Satu kertas siasatan sulit yang diedarkan terus kepada media asing di WSJ seminggu selepas pemilihan parti UMNO ditangguhkan tahun lepas.

Satu tindakan yang pada asalnya ditentang Mahathir-Muhyiddin kerana ianya bermaksud Muhyiddin tidak boleh mencabar Najib untuk jawatan Presiden atau Mukhriz tidak dapat bertanding untuk jawatan Timbalan Presiden tahun lepas.

Atau serbuan SPRM pada kelajuan luar biasa dalam masa sehari daripada laporan WSJ – lebih cepat berbanding serbuan ke atas skandal LGE-Phang Li Koon.

Ia juga boleh menjelaskan pendedahan RPK baru-baru ini dan tuduhan mengenai sabotaj ke atas IPO 1MDB oleh BNM dan Muhyiddin.

Dan dengan kewujudan kertas pertuduhan pramatang yang dikeluarkan terhadap PM walaupun sebelum siasatan selesai atau saksi utama di soal siasat dan fail diserahkan kepada Peguam Negara untuk tindakan lanjut.

Atau bagaimana Sarawak Report dan pemimpin pembangkang tertentu mendapat kertas sulit Kerajaan secara berterusan sejak setahun lalu.

Angkara siapa?

Ia juga akan menjelaskan mengapa BNM boleh meluluskan pemindahan wang ke dalam akaun Najib antara 2011 dan 2013 tetapi seolah-olah berundur sekarang atau yang BNM telah meluluskan pemindahan 2009 oleh 1MDB kepada PetroSaudi tetapi memutuskan untuk menarik balik kelulusan itu 7 tahun kemudian.

Ini juga menjelaskan bagaimana DOJ mendapat maklumat daripada agensi kerajaan dan jenis maklumat terpilih apa yang mungkin mereka mendapat dan bagaimana mereka mencapai kesimpulan mereka – walaupun DOJ tidak bekerja dengan kerajaan-kerajaan Arab Saudi, Abu Dhabi dan Malaysia secara rasmi.

Ianya telah disahkan kini yang kedua-dua Mahathir dan Muhyiddin nampaknya tahu lebih banyak mengenai konspirasi melibatkan institusi utama kerajaan untuk menjatuhkan Najib.

Kedua-dua mereka perlu memberitahu dengan lebih lanjut mengenai apa yang mereka tahu kerana tindakan seperti melanggar SOP berkenaan siasatan dan Charge Sheets tanpa menyelesaikan kes itu, membocorkan maklumat sulit kerajaan kepada media asing, penyokong pembangkang dan bersubahat dengan kerajaan asing adalah jenayah yang serius yang menjejaskan kedaulatan negara kita.

Apakah kes kes ini boleh menjadikan seseorang itu dianggap jujur dan kompeten? Mahathir sudah tandus isu. Mahu mencari ruang ruang yang sempit untuk meneruskan serangan. Banyak “angle” sudah tertutup bila kebenaran tiba.

Ini adalah sebahagian strategi lapuk Mahathir untuk meneruskan serangan. Apa lagi yang ada selepas lima hari rakyat Malaysia “trending” dengan badminton dan sukan Olimpik. Strategi konspirasi Mahathir ini juga akan temui kegagalan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s