Cegah Rasuah,! Salah Guna Kuasa Penjawat Awam

Posted on

WhatsApp Image 2016-08-23 at 15.42.27
Pada 2015, 398 penjawat awam ditahan kerana kesalahan rasuah; iaitu meningkat sebanyak 173 orang berbanding pada 2014 yang berjumlah 225 orang. Bagi tempoh Januari hingga Februari 2016 sahaja pula, sudah 98 orang ditahan di atas kesalahan yang sama.

Pada Mac 2016, seorang berpangkat Setiausaha Bahagian di Kementerian Belia dan Sukan menghadapi 32 pertuduhan rasuah berjumlah RM38.4 juta.

Pada bulan ini pula, seorang pegawai kanan DBKL ditahan bersama 2 yang lain kerana kesalahan rasuah, salah guna kuasa dan penggubahan wang haram. Wang simpanan dan amanah saham bernilai melebihi RM13 juta dibekukan serta beberapa kediaman, kenderaan mewah dan wang tunai berjumlah RM400,000 turut disita.

Berdasarkan trend ini, tidak mustahil jumlah salah laku ini akan terus meningkat sekiranya tiada langkah pencegahan menyeluruh dan berkesan dibuat. Lebih merisaukan ia melibatkan semua peringkat penjawat awam.

Turut membimbangkan ialah bagi tempoh 2013 hingga 2015, 55% daripada 1,902 tangkapan rasuah yang dibuat adalah membabitkan golongan belia berusia 40 tahun ke bawah.

Oleh itu, saya menggesa dan mencadangkan perkara-perkara berikut:

(a) Kerajaan perlu komited dan telus membanteras gejala salahguna kuasa dan rasuah, bermula dari pemimpin negara dan khususnya yang berlaku di kementerian dan jabatan atau agensi Kerajaan. Budaya kronisme dan nepotisme yang wujud mesti dirobohkan kerana ia telah menjadi benteng bagi melindungi para pelaku rasuah dan salah guna kuasa dalam struktur pentadbiran Kerajaan.

(b) Suruhajaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mesti mengutamakan fokus pada sektor atau bidang tertentu yang dikenalpasti menjadi titik punca merebak dan giatnya gejala rasuah berlaku. Jaminan untuk menjalankan siasatan secara bebas dan kuasa untuk mendakwa juga mesti diberikan kepada SPRM.

(c)Penjawat awam perlu berani tampil sebagai pemberi maklumat atau saksi bagi mendedahkan salah laku yang berlaku dalam perkhidmatan awam. Pada masa sama, Kerajaan perlu menyediakan suasana yang kondusif termasuk pada aspek peruntukan undang-undang bagi membolehkan mereka berbuat demikian.

(d) Orang awam mesti menolak semua bentuk dan unsur rasuah, memberikan sokongan dan bantuan kepada agensi-agensi penguatkuasa yang berkaitan dan memastikan individu-individu yang telah didakwa atau disabitkan dengan kesalahan rasuah dan salah guna kuasa ini tidak lagi menduduki mana-mana jawatan yang berkaitan dengan kepentingan orang awam dan negara termasuk lantikan politik.

Saya berharap dengan kerjasama padu daripada semua pihak ini akan dapat membebaskan Malaysia daripada semua salah laku ini dalam masa yang lebih cepat.

“Inilah Penyelesaian Kita”

Nasrudin Hassan
Ketua Penerangan PAS Pusat

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s