Najib Kongsi Perkara Paling Sukar Sepanjang Menjadi Perdana Menteri

Posted on

najib_60_minit

KUALA LUMPUR – Mengadakan rundingan dengan kumpulan pemisah bagi mengambil mayat mangsa tragedi pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH17 dan dua kotak hitam yang mengandungi alat-alat perakam data dan suara pesawat berkenaan adalah keputusan paling sukar yang terpaksa diambil oleh Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri.

Menceritakan semula detik-detik tersebut, Najib memberitahu beliau ketika itu berada di dalam dilema untuk membawa keluar mayat-mayat mangsa yang berada di kawasan yang dikuasai kumpulan pemisah itu.

Namun akhirnya beliau membuat keputusan untuk berunding terus dengan ketua kumpulan pemisah Republik Rakyat Donetsk, Alexander Borodai, sesuatu yang katanya tidak pernah dilakukannya dalam sejarah.

“Yang satu contoh ini, apabila kapal terbang MH17 kena tembak..bila kena tembak, lepas itu dalam ‘rebel control area’ (kawasan yang dikuasai pemberontak). Lepas tu, mayat-mayat yang bergelimpangan di atas padang kita tidak dapat nak bawa keluar. Dan kotak hitam tidak dapat kita selamatkan.

“Jadi saya dalam keadaan dilema. Sebab saya dapat berhubung dengan ketua pemberontak itu, Borodai. Kalau saya berhubung dengan ketua kerajaan, biasalah itu. Tapi ketua pemberontak pun saya boleh. Dan saya terpaksa buat keputusan sama ada saya patut hantar pegawai kita, Kolonel Sukri (Ketua Penolong Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) Lt Kol Mohd Sukri Hussain) namanya, masuk dalam rebel control territory untuk bawa keluar mayat dan bawa keluar ‘black box’ (kotak hitam) itu.

“Dan dalam hati saya, kalau dia masuk, lepas itu pemberontak itu mungkir janji dia? Sebab bila dia cakap dengan saya, dia beri jaminan. Tapi apakah boleh saya pegang cakap ketua pemberontak atau tidak. Dalam pada itu, keluarga mangsa semua dalam keadaan kesedihan. Sekurang-kurangnya dapat mengebumikan jenazah orang tersayang sekurang-kurangnya terubat juga. Jadi, mereka minta saya buat sesuatu sama ada saya patut hantar ketua pasukan kita dalam rebel control territory dengan lapan orang yang lain.

“Dan risiko masuk dalam kawasan rebel atau saya biarkan keadaan itu tanpa buat arahan tersebut, mungkin black box tidak dapat, mungkin mayat itu dapat lambat lagi diperolehi untuk dikebumikan. Jadi ia adalah keputusan yang paling sukar untuk dibuat. Ianya satu dilema. Tapi akhirnya saya kata, saya berhutang dengan keluarga mangsa. Saya tidak sampai hati lihat muka keluarga dengan muka yang sedih. Dalam kesedihan tanpa dapat terima balik jenazah orang tersayang mereka.

“Jadi saya kata tidak apa. Tawakallah, saya kata dan saya buat sesuatu yang belum pernah saya buat dalam sejarah. Saya tidak ikut rantaian arahan, saya tidak ikut pada Panglima Angkatan Tentera, Ketua Pengarah MKN, IGP, tidak! Terus dengan dia di mana saya beri arahan kepada Kolonel Sukri dan dia lapor terus pada saya.

“Pada setiap sekatan itu dia tanya, ‘Datuk, boleh saya pergi lagi?’ Dia agaknya takut juga tapi akhirnya saya kata ‘Pergilah. Insya-Allah, selamat.’

“Jadi, itulah sebagai latar belakang salah satu keputusan paling sukar sebagai Perdana Menteri yang pernah saya buat,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi soal jawab program 60 Minit Bersama Perdana Menteri yang disertai 350 mahasiswa dan mahasiswi dari universiti dalam dan luar negara dan wakil persatuan belia di Seri Perdana, 18 Ogos lalu.

Selain itu, Najib turut menjelaskan sebagai ketua negara, ada ketikanya beliau perlu berani untuk mengambil tindakan yang tidak popular demi kepentingan negara.

Sebagai contoh katanya adalah pelaksanaan GST yang dijadikan isu oleh pihak pembangkang.

“Dan satu lagi, bila kita terpaksa buat keputusan yang kita tahu betul dan tepat tapi tidak popular. Sama ada sebagai seorang ahli politik, sama ada kita nak mendahulukan kepentingan populariti kita atau kita ada kesanggupan, ada keberanian nak buat sesuatu yang betul untuk negara kita.

“Seperti memperkenalkan GST. Sebab saya tahu siapa yang perkenalkan GST, tidak popular tapi tanpa GST, ekonomi Malaysia akan lumpuh. Jadi bila harga minyak merudum jatuh, kita kehilangan hampir RM40 bilion hasil. Tanpa GST, barangkali susah, kita semua susah. Barangkali yuran universiti naik, penjawat awam kena kurangkan, segala-galanya implikasi yang cukup buruk boleh berlaku kepada negara kita. Jadi itu yang saya nak terangkan.

“Pembangkang mainkan isu GST tapi GST ialah penyelamat kepada ekonomi negara kita. Itu adalah beberapa contoh,” katanya.

– KLXpress

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s