Hina Mufti Perak,! PAS, ASWAJA Kecam ‘Anugerah Jahil’

Posted on

2fc863fc8d940a5d8d41465cb8e0596c_L

Parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam hari ini mengecam anugerah dari kumpulan ‘jahil’ yang bertujuan menghina Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria.

Dewan Pemuda PAS Negeri (DPPN) Perak dan Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (ASWAJA) mengecam keras tindakan Kumpulan Bertindak Bersama bagi Kesaksamaan Gender (JAG) dan Inisiatif Kesaksamaan Gender (GEI) yang menghina Mufti Perak.

Ketua DPPN Perak, Mohd Akmal Kamaruddin, berkata tindakan menamakan Mufti Perak sebagai ‘pemenang’ Anugerah Aiyoh Wat Lah kategori ‘menghina intelektual’ adalah satu perbuatan biadab dan menunjukkan bahawa merekalah golongan yang menghina intelektual atas kejahilan mereka.

“Harussani berhujah atas ilmu dan kebenaran. Hujah yang dikeluarkan dalam isu tiada konsep rogol dalam perkahwinan adalah bertepatan dengan perihal munakahat berlandaskan syarak.

“DPPN Perak memandang serius kekerapan penghinaan demi penghinaan terhadap agama oleh beberapa NGO dan individu atas nama kebebasan bersuara dan hak asasi manusia. Tindakan mereka jelas menunjukkan kurangnya kefahaman terhadap Islam malahan lebih parah apabila ada yang mula menentang Islam secara terang.

“Sehubungan itu, DPPN Perak mendesak kerajaan agar menangani penyebaran fikrah songsang yang semakin parah ini.Serangan pemikiran ini menatijahkan kesan yang buruk kepada umat Islam di Malaysia khususnya di Perak,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Presiden ASWAJA, Zamihan Mat Zin, berkata tindakan oleh kumpulan liberal jahil itu bukan saja menghina Mufti Perak, malah menghina Islam secara keseluruhannya.

Oleh itu pihaknya menggesa pihak berkuasa menyiasat dan mengambil tindakan terhadap pemimpin NGO berkenaan yang secara terangan menghina serta mencabar kesucian Islam sebagai agama persekutuan.

“ASWAJA berdiri teguh dibelakang Mufti Perak dan menentang sebarang cubaan menghina ataupun mempersenda Mufti Perak yang bercakap atas dasar prinsip Islam.

“Kami juga mencabar kumpulan NGO ini untuk bersemuka bagi berdiskusi, bermuzakarah ataupun berdebat mengenai isu Islam bila-bila masa dan di mana saja.

“Saya mendoakan pemimpin NGO berkenaan yang menghina Mufti dan Islam supaya diberi hidaya dan kembali kepangkal jalan selain menyeru supaya bertaubat sebelum tibanya bala dari Allah,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s