Cerai Talak Tiga,! Siapa ‘Cina Buta’ Yang Bakal Dr. Hatta Gunakan?

Posted on Updated on

dr-hatta

Perkahwinan antara Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr. Hatta Ramli dan isterinya, sah gugur talak tiga selepas melanggar ‘baiah’ yang dilafazkan sebelum ini, kata Ketua Hakim Mahkamah Syariah Kelantan, Datuk Daud Muhammad.

Beliau yang kali terakhir sebagai Ahli Parlimen Pas Kuala Krai sebelum menyertai Parti Amanah Negara (PAN) kini pastinya menyesal dengan situasi tersebut.

presentation1

Namun apakan daya demi politik dia lebih rela malah sanggup mempermainkan ikatan perkahwinannya sendiri sepertimana wakil-wakil rakyat Pas Kelantan yang lain.

“Sebagaimana yang diketahui umum, semua calon Pas diwajibkan berbaiah kononnya untuk menghalang mereka daripada melompat parti sekiranya menang dalam pilihanraya umum. Cuma di Kelantan ianya ditambah di dalam baiah tersebut dengan lafaz cerai talak tiga ke atas isteri dan isteri-isteri masing-masing.”

“Begitulah politik kotor yang diamalkan oleh Pas semenjak sekian lama terutamanya memperjudikan ikatan perkahwinan dan memperalatkan agama demi kepentingan politik.”

Bagi beliau, sudah pasti sedikit sebanyak kita dapat menelah bahawa beliau masih ada rasa kasih dan sayang kepada bekas isterinya.

“Untuk beliau kembali bersama dengan bekas isterinya memerlukan bekas isterinya itu berkahwin dahulu dengan lelaki lain sebelum lelaki tersebut menceraikannya bagi membolehkan bekas isterinya itu kembali berkahwin dengan beliau.”

“Di dalam Islam, perkahwinan adalah sesuatu perkara yang dipandang tinggi dan murni. Islam melarang pasangan yang ingin berkahwin itu merancang untuk bercerai setelah mengikat ikatan yang sah.”

“Namun demikian, ‘formula’ yang digelar ‘Cina Buta’ ini adalah satu-satunya cara untuk beliau bersama bekas isterinya. Siapa yang bakal beliau gunakan untuk menjadi ‘cina buta?’, adakah Mat Sabu?”

Inilah wajah pemimpin-pemimpin Pas. Mereka gemar berpolitik sehingga merosakkan institusi rumahtangga mereka sendiri. Bertopeng warak dan memperolok-olokkan agama hanyalah mainan mereka.

pas-pan

Adakah pemimpin seperti ini yang rakyat mahu?
– Kelantan News

Advertisements

3 thoughts on “Cerai Talak Tiga,! Siapa ‘Cina Buta’ Yang Bakal Dr. Hatta Gunakan?

  Abu abadi said:
  September 9, 2016 at 09:40

  Artikel yg berpropaganda

  Like

  […] Adakah pemimpin seperti ini yang rakyat mahu? Sumber: Kelantan News […]

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s