Malaysia Peroleh Manfaat Ekonomi Melalui TPPA, OBOR – Pakar

Posted on

2505

KUALA LUMPUR: Penyertaan dalam Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) tidak menghalang Malaysia untuk mendapat manfaat ekonomi menerusi inisiatif yang ditawarkan laluan Sutera China.

Menurut pakar perkongsian strategik Cina dan Amerika Syarikat, Dr S. Mahmud Ali, Malaysia mempunyai hubungan ekonomi dan diplomatik yang baik dengan kedua-dua negara.

Jelasnya, walaupun Cina tidak terlibat dalam Perjanjian TPP, Malaysia masih boleh menggiatkan hubungan ekonomi dengan kuasa ekonomi kedua terbesar dunia itu.

Ketika inisiatif yang disediakan menerusi One Belt One Road (OBOR) Cina membuka peluang pelaburan untuk jangka panjang, perjanjian TPP pula dapat meningkatkan kualiti pelaburan membabitkan perniagaan di negara ini.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Persahabatan Malaysia-Cina, Datuk Abdul Majid Khan berkata kekuatan ekonomi Cina akan membantu Malaysia untuk kekal berdaya saing.

“Setiap cadangan mempunyai merit dan kelebihan yang berbeza kepada Malaysia dan kita boleh menguruskan kedua-keduanya, jadi mengapa tidak kita mengambil peluang ini.

“Perjanjian TPP mempunyai pendekatan yang berlainan, ia membantu negara untuk mempertingkat kualiti perusahaan kita dalam bentuk pelaburan, buruh dan alam sekitar. Manakala untuk pelan dari negara Cina, kita mendapat kelebihan kerana mereka membawa banyak pelaburan dan teknologi.

“Baru-baru ini, mereka mengumumkan akan melabur di enam buah pelabuhan negara dan pelabuhan adalah aspek yang begitu penting dalam ekonomi kita. Melaluinya lebih banyak kapal boleh memasuki negara dan kita boleh eksport lebih banyak barang ke luar dan memulakan banyak aktiviti subsidiari yang lain,” katanya.

Mereka ditemui ketika majlis wacana Perjanjian PPA anjuran King’s College Alumni Malaysia, di ibu negara, pagi Sabtu.

Malaysia adalah antara 14 negara yang telah menandatangani perjanjian TPPA termasuk Amerika Syarikat, Chile, New Zealand, Australia, Singapura, Brunei Darussalam, Kanada, Mexico dan Peru.
– Astro Awani

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s