Bersih 5,! Layakkah Lim Guan Eng Sertai Bersih?

Posted on

guan-eng-bersih-768x509

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dilaporkan oleh media semalam merayu supaya pihak-pihak yang sebelum ini menyokong perhimpunan haram Bersih supaya kembali menyertai organisasi itu. Kemungkinan besar rayuan itu dibuat kepada PAS.

Ini kerana PAS telah memutuskan untuk tidak akan menyertai perhimpunan Bersih 5 yang akan diadakan pada 19 November ini.

Pada Bersih 4 lalu pun, PAS tidak menyertainya, menjadikan perhimpunan selama dua hari yang diadakan pada tahun lepas menjadi hambar. Ia menjadi isyarat bahawa pembangkang memerlukan PAS walaupun ketika itu Tun Dr. Mahathir Mohamad turun dua kali bagi memberikan sokongan.

Tetapi sudah tentu PAS tidak akan melupakan kata-kata nista yang dilemparkan oleh DAP kepada mereka dan bagaimana DAP cuba membuat percaturan pada pemilihan kepimpinan PAS sebelum ini.

Namun ketika Guan Eng membuat rayuan berkenaan, ramai yang mempertikaikannya, layakkah beliau menyertai Bersih sedangkan beliau sendiri dihimpit dengan pendakwaan kes rasuah di mahkamah?

Kalau diikutkan tuntutan Bersih 5 ialah pilihan raya bersih, kerajaan yang bersih, kukuhkan demokrasi berparlimen, hak membantah serta memperkasa Sabah dan Sarawak. Bagaimana pula dengan Guan Eng sedangkan beliau sendiri dipalit dengan tuduhan rasuah?

Tentu ia akan menjadi sesuatu yang janggal jika Guan Eng hadir kerana beliau sendiri menghadapi tuduhan rasuah di mahkamah dan sepatutnya sepanduk mengenai isu rasuah Guan Eng turut menghiasi sepanduk Bersih.

Tetapi sudah pasti penganjur tidak akan melakukannya. Sepatutnya Bersih 5 diadakan sahaja di Pulau Pinang bagi menuntut pengunduran Guan Eng.
— Tv14

Advertisements

One thought on “Bersih 5,! Layakkah Lim Guan Eng Sertai Bersih?

    […] Baca: Bersih 5,! Layakkah Lim Guan Eng Sertai Bersih? […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s