Bajet 2017,! Sekadar ‘Melepas Batuk Di Tangga’ – Perkasa

Posted on

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) menyifatkan Bajet 2017 dalam memperkasakan ekonomi bumiputera itu hanya sekadar melepaskan batuk ditangga.

Baca: [Video] Bajet 2017,! Teks Ucapan Penuh #Bajet2017 Yang Dibentangkan Oleh YAB Perdana Menteri

Baca: Bajet 2017,! Belanjawan Terbaik Untuk Rakyat – Menteri Kabinet

Baca: [Video] Bajet 2017,! Sejak Bila PH Realistik? Jika Asyik Tidur, Main Gajet Dan Angkat Plakad

Presidennya Datuk Ibrahim Ali berkata dana yang terkandung dalam agenda Bajet 2017 itu tidak memberikan kerajaan melaksanakan program berimpak tinggi dan adil dalam pembangunan ekonomi bagi golongan Bumiputera.

Beliau dalam kenyataannya pada Ahad berkata pembentangan Bajet 2017 pada Jumaat lalu tidak mempunyai maklumat data dan statistik kedudukan ekonomi serta aras pendapatan isi rumah Bumiputera terkini.

Ia lebih tertumpu kepada kecenderungan kerajaan kini terhadap keperluan asas polisi dan bukan kepada dasar pembahagian ekonomi yang adil di antara kaum negara ini.

Ibrahim berkata Perkasa bukannya tidak menyokong polisi itu tetapi dalam usaha mencapai pembahagian ekonomi yang adil, tindakan afirmatif yang agresif wajib dilaksanakan untuk memperkasa ekonomi Bumiputera.

Justeru, Perkasa mencadangkan kaum pribumi di Malaysia diberikan jumlah dana yang besar bagi pelaksanaan program afirmatif yang lebih holistik dan berkesan.

Ibrahim yang turut mengulas Bajet 2017 telah memberikan fokus kepada masalah rakyat untuk memiliki rumah sendiri, menerusi pelbagai insentif, termasuk pendekatan pinjaman khas yang dikendalikan beberapa bank diiktiraf, namun beliau berkata kerajaan terus mengabaikan soal pemilikan hartanah komersil, premis perniagaan, dan premis pejabat terhadap golongan terbabit.

Beliau turut mencadangkan kerajaan memperkenalkan skim pinjaman khas untuk pemilikan rumah bagi menggalakkan Bumiputera memiliki hartanah komersil, premis perniagaan dan premis pejabat.

Ia kerana majoriti usahawan Bumiputera kini beroperasi di premis disewa daripada kapitalis bukan Bumiputera.

Perkasa turut mendesak supaya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memperkenalkan skim pinjaman khas yang serupa dan mewujudkan dana pinjaman pembayaran pendahuluan untuk mengatasi masalah ini pada sesi penggulungan Bajet 2017 di Dewan Rakyat nanti.

Pada pembentangan belanjawan negara tersebut, Najib menggariskan tiga tunjang utama bagi menjamin perpaduan, pertumbuhan ekonomi, perbelanjaan inklusif untuk mensejahtera kehidupan rakyat dalam mendepani cabaran ekonomi yang diuji ketidaktentuan di peringkat global.

Keseluruhannya, RM262.8 bilion diperuntukkan untuk tahun depan di mana RM214.8 bilion untuk perbelanjaan mengurus dan RM46 bilion untuk perbelanjaan pembangunan.
— Astro Awani

Advertisements

One thought on “Bajet 2017,! Sekadar ‘Melepas Batuk Di Tangga’ – Perkasa

    […] Baca: Bajet 2017,! Sekadar ‘Melepas Batuk Di Tangga’ – Perkasa […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s