Laporan Polis Boleh Dilakukan Secara Atas Talian Di Masa Hadapan

Posted on

bendera_polis_diraja_malaysia

Membuat laporan polis adalah perlu selepas anda menjadi mangsa jenayah atau terlibat dengan kemalangan. Buat masa ini laporan perlu dilakukan secara peribadi di laporan polis.

Kekurangan yang kami sedari ialah kerap kali kemampuan menaip anggota polis adalah agak perlahan. Terasa seperti mahu menaip sendiri laporan bagi menjimatkan masa. Dengan jumlah rakyat Malaysia yang semakin celik IT, laporan polis boleh dilakukan sendiri menggunakan peranti pintar dan komputer di masa hadapan.

Rancangan ini diumumkan oleh Timbalan Menteri Dalam Negera, Datuk Nur Jazlan di Parlimen hari ini. Sistem bagi menyokong melakukan laporan tanpa ke balai ini masih sedang dibangunkan bagi memastikan kelancaran. Masalah utama ia mengesahkan identiti individu yang melakukan laporan. Memfailkan laporan polis palsu adalah salah di sisi undang-undang.

Syabas diucapkan kepada kerajaan kerana proaktif dan mengikut peredaran masa. Diharap sistem ini tidak akan disalah guna dan akan mengurangkan fenomena individu tertentu yang ingin popular kerana kerap memfailkan laporan polis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s