Town Watching,! Lima Kampung Di Rantau Panjang Dipilih Dalam Progam Kajian Bencana

Posted on

14556634_1375559549139670_1520843411015190568_o

PASIR MAS, 13 Okt — Universiti Teknologi Malaysia (UTM) memilih lima kampung di Rantau Panjang di sini, sebagai model dalam program kajian ‘Town Watching’ bagi mengenal pasti kaedah pengurangan risiko bencana banjir.

Pengarah program tersebut, Dr Khamarrul Azahari Razak sejumlah 40 ahli sains terlibat dalam program kajian yang dijalankan dengan kerjasama Agensi Kerjasama Antarabangsa Jepun (JICA).

Katanya program itu dibangunkan oleh Jepun sejak 12 tahun lepas bagi mengenal pasti penyelesaian masalah bencana yang melanda negara itu.

“Di Malaysia, program kajian ini pertama kali dilakukan iaitu di Rantau Panjang,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian program Hari Pengurangan Risiko Bencana UTM di Sekolah Kebangsaan Gual Tinggi, di sini, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Ketua UMNO Bahagian Rantau Panjang, Datuk Abdullah Mat Yassin yang juga Penasihat Pasukan Tindak Balas Kecemasan Pertahanan Awam Komuniti Rantau Panjang.

14715535_1375581042470854_3566953950167356262_o

Lima kampung terbabit ialah Kampung Banggol Kulim, Kampung Rahmat, Kampung Kuala Itik, Kampung Gual Sitok dan Kampung Bakat, yang sering dilanda banjir khususnya pada musim tengkujuh pada setiap tahun.

Khamarrul Azahari berkata kajian tersebut juga akan membantu kerajaan mengurangkan peruntukan bagi membaik pulih infrasruktur dan harta benda lain yang rosak akibat banjir.

Katanya hasil kajian tersebut juga akan dikongsi dengan pelbagai jabatan dan agensi yang berkaitan dengan pengurusan bencana.
— Bernama

Advertisements

One thought on “Town Watching,! Lima Kampung Di Rantau Panjang Dipilih Dalam Progam Kajian Bencana

    […] Town Watching,! Lima Kampung Di Rantau Panjang Dipilih Dalam Progam Kajian Bencana […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s